dijous, 22 d’agost del 2024

La catalogació de la dificultat en escalada en roca

La dificultat d'un pas en una via d'escalada ve propasada
pels escaladors que han obert la via, i, més endavant, 
s'ajusta per consens entre totes les cordades que 
repeteixen l'itinerari.

                       -oOo-

Graus per mesurar passos d'escalada, segons l'escala 
de dificultat UIAA per a l'escalada lliure tradicional:

  I: Ja cal fer ús de les mans per progressar 
 II:
III:
 IV:
  V:
 V+:


La dificultat del recorregut conjunt en una via, se sol mesurar a partir del 
pas de major dificultat. Així, ens podem trobar amb vies catalogades de:
  F  (fàcil):                   La dificultat dels passos no supera el grau I
 PD (Poc dificil):              Els passos solen ser de grau II
 BD (Bastant dificil):          Passos de grau III
  D (Dificil):                  Ja hi trobem passos de grau IV o IV+
 MD (Molt dificil):             Cal superar passos de grau V
 ED (Extremadament dificil):    Nombrosos passos de grau V i V+


Continua la graduació mitjançant l'escala francesa:
 6a
 6b
 6c
 7a
 7b
 7c
 8a
 8b
 8c
 ...
 Cada grau pot anar precedit d'un símbol +, com a dificultat intermitja en un i altre
 
Graus de l'escalalada artificial:
 A0: Ajut eventual, traccionant la cinta posada a l'assegurança, 
     ja sigui amb la ma o amb el peu (mintjançant una baga)
 Ae: Us dels estreps, amb les assegurances ja posades (equipament fix) 
 A1: Protecció segura, amb fàcil pitonantge i de col·locació de 
     fissurers actius o passius, fent ús del estreps 
     i de traccions de les assegurances
 A2: Protecció ja no és fàcil: costa posar pitons o fissurers; 
     i, tot i així, sempre queda algun emplaçament insegur, que, 
     si bé pot aguantar el pes de l'escalador, 
     és dubtós que pugui aturar una caiguda
 A3: De dificil protecció, per fissures mig cegues per exemple; 
     cal, sovint, fer ús de ganxos. 
     La distància entre aquelles assegurances 
     que són capaces de suportar una caiguda 
     es molt gran.
 A4: Protecció extremadament dificil i compromesa: cal fer ús de ploms 
     i altres elements delicats; tal vegada sigui possible colocar 
     (molt de tant en tant) un pitó o un fissurer capaç 
     d'aguantar una eventual caiguda
 A5: Protecció extraordinàriament dificil i compromesa (l'exposició es altíssima), 
     i les peces que es poden posar queden emplaçades de manera molt precària 
     i només poden suportar el pes de l'escalador (no suportarien una caiguda)
$\diamond$

dimarts, 18 de juny del 2024

Un curs bàsc d'autorescat en paret

El dissabte passat vaig fer un curs d'autorrescat en paret a la Pedriza organitzar pel CAM (professor: Miguel), al sector Quebrantaherraduras Inferior. El lloc, que es un sector de vies d'escalada esportiva, es ideal, perquè les reunions estan molt ben instalades i les vies desplomen, la qual cosa permet realitzar les maniobres que hem practicat:

  1. Ascens per la corda fixada mitjançant un machard i un anell de 120 cm, i el reverso en posició guía a l'anell ventral, en el suposit d'haver de remuntar per la corda després d'haver caigut de primer en un pèndol
  2. Ascens per la corda fixada mitjançant dos machard i un anell de 120 cm, en el supòsit d'haver de remuntar quan, fent un ràpel, hom s'adona de que no s'arriba a la reunió inferior
  3. Descens per les cordes de ràpel carregadas, mitjançant dos machard, en la disposició del cas anterior, i amb el propòsit d'ajudar al company que ha quedat indisposat més avall. Nota: també es pot fer servir un o dos nusos valdostanos
  4. Descens del company des de la reunió, trasferint la càrrega del reverso (instalant un machard,i un mariner per desembragar la corda activa) a un dinàmic fugat (amb un nus de mula)
  5. Pujar al company a la reunió mitjançant un polipast 1:3 amb el material mínimo (machard i reverso), tot i que l'ideal, fóra, si es disposa de una polea bloquejadora, un tibloc i una politja, emprar aquests elements enlloc del machard i el reverso, ja que aquests resten molta eficiencia
  6. pujar al company a la reunió per la tècnica de contrapesar (reverso, o millor, politja bloquejadora tipus micro traxion i machard); (5) descens en ràpel en politja per ajudar a baixar al company (emprant el cap d'ancoratge per unir els anells ventrals, i machard como assegurança en el descens)
  7. Ràpel de circumstàncies amb el nús dinàmic (en el suposit d'haver perdut el reverso), posant les cordes passiva i activa de manera paral·lela i fent passar la passiva per un mosquetó HMS conectat a un machar a les cordes dobles, per sobre, havent conectat també el cap d'ancoratge a aquest moesquetó como assegurança en el descens.

Material essencial emprat: el que hom duu en escalada tradicional (reverso, 2 machards, 3 mosquetons HMS, 2 mosquetons de seguro tipus B, cordino/anell de cinta per a la reunió), a més, naturalment, de l'arnès, casc, etcétera.   $\diamond$

dilluns, 10 de juny del 2024

dimarts, 14 de maig del 2024

Caléndula

En el sendero que lleva a las Placas del Emilio (escalada deportiva), La Pedriza

dimarts, 16 d’abril del 2024

dijous, 11 d’abril del 2024

dimecres, 3 d’abril del 2024

Flor de Jara

Una flor de Jara, La Cabrera, finales de marzo de 2024

Cirerers en flor

Buitrago del Lozoya, 25 de març de 2024

divendres, 19 de gener del 2024

Un ejemplo de corrección de la declinación magnética a la hora de seguir un rumbo. Obtención del rumbo de aguja (magnético) a partir del rumbo verdadero (sobre el mapa) y de la declinación magnética

El $1/12/2024$, estando situados en un cierto lugar $A$, deseamos poner rumbo de aguja a otro lugar $B$. Utilizando el mapa, y habiendo identificado los lugares en él, unimos con el borde de la brújula (cartográfica) ambos puntos, y moviendo el limbo de la brújula —no es necesario orientar el mapa, ni utilizar la aguja magnética, cuando operamos con la brújula sobre el mapa— hasta que las líneas de dirección de la base transparente queden paralelas a las de los meridianos del mapa, leemos el rumbo (verdadero), que resulta ser $R_v=275^{\circ}$. Vemos, además, en la leyenda del mapa que la declinación magnética en la zona, en fecha $20/12/2018$, fue de $\delta_{0}=7^{\circ}\,W$; por otra parte, la leyenda del mapa nos dice, además, que la variación anual estimada es $5'\,E$ por año. Nos preguntamos, ¿cuál es el rumbo de aguja, $R_a$, que debemos llevar con la brújula?

Recordemos primero algunas cosas esenciales:

  1. Con la brújula, difícilmente podemos discriminar entre dos divisiones del limbo graduado, así pues las lecturas y el resultado de los cálculos los redondearemos al grado.
  2. Al poner la brújula sobre el mapa para medir el rumbo verdadero entre dos puntos del mapa, o bien para trazar una recta (desde un punto de referencia del mapa) con una cierta dirección, no es necesario ni utilizar la aguja magnética de la brújula ni haber orientado préviamente el mapa: basta con utilizar la brújula cartográfica como un simple transportador de ángulos, moviendo convenientemente el limbo graduado para alinear las líneas de dirección de la base transparente con las líneas de meridiano del mapa.
  3. El rumbo de aguja y el rumbo verdadero (trazado sobre el mapa) se relacionan de la forma: $R_v=R_a+\delta$,
  4. La declinación en la fecha actual es $\delta=\delta_0+\Delta\,\delta$, donde $\Delta\,\delta$ es igual a la variación anual de la declinación magnética multiplicada por el tiempo transcurrido (en años) desde la fecha que indica la leyenda del mapa hasta la fecha actual.
  5. Si la declinación magnética (dirección de la línea Norte magnético-Sur magnético con respecto a la línea Norte-Sur geográfico (verdadero) es hacia el Oeste, entonces convenimos que es una cantidad negativa, esto es $\delta \lt 0$; es positiva, $\delta \gt 0$, si la declinación es hacia el Este, y, por supuesto, si la declinación fuese nula, $\delta=0$, no habría que hacer ningua corrección y $R_v$ sería en tal caso igual a $R_a$.
  6. Nota: Suponemos que no hay campos magnéticos alrededor (que no sea el campo magnético de la Tierra) que puedan provocar un desvío adicional de la aguja magnética de la brújula; si no fuese así, y conociendo dicho desvío, $d$, se debería sumar a la declinación magnética dicho desvío (hablaríamos entonces de corrección total). Además, si el Norte de cuadrícula del mapa no coincidiese con el Norte verdadero (normalmente, la diferencia es despreciable), también se debería corregir el ángulo que forman uno con otro, $w$, y en tales casos, $R_v=R_a+\delta+d+w$.
  7. Observación: Si bien es importante el corregir la declinación en el ámbito de la Náutica o la Navegación Aérea, en el ámbito del Montañismo, y en algunas zonas, no lo es tanto, ya que ésta es despreciable, y aunque no lo fuese tanto, pongamos que su valor fuese de uno o dos grados, la baja precisión que podemos alcanzar con una simple brújula no haría (en tal caso) necesaria dicha corrección; eso sí, siendo consecuentes con la limitación de la precisión en los resultados.

Entonces, de $(3)$, tenemos que $R_a=R_v-\delta \quad (3')$. Necesitaremos por tanto calcular el valor de la declinación en la fecha actual. Por lo dicho en $(4)$ y $(5)$, tenemos que $\delta_0=7^{\circ}\,W=-7^{\circ}$, y teniendo en cuenta que la variáción anual de la declinación magnética es hacia el Este, $5'\,E$, ésta es positiva, y la escribiremos $+5'$. Entonces, al haber transcurrido (aproximadamente) $2024-2018=6\,\text{años}$, se tiene que $\delta=-7^{\circ}+8\cdot 5'=-7^{\circ}+40'=-7^{\circ}+(1^{\circ}-20')=-6^{\circ}\,20'$, es decir, $\delta \approx 6^{\circ}\,W$.

Entonces, de $(3')$, se tiene que $R_a=275^{\circ}-(-6^{\circ}\,20')=275^{\circ}+6^{\circ}\,20'=381^{\circ}\,20' \approx 381^{\circ}$. Éste es el rumbo (de aguja) que debemos seguir con la brújula, tomando referencias bien visibles en el terreno, empleando las técnicas de mojón fijo, y si fuese necesario, también las mojón móvil. $\diamond$