dissabte, 8 d’octubre del 2016

El Chaparral y Mataguda (curso bajo del Valle del Lozoya)

Hoy he subido a la colina del Chaparral ( 1410 m ), desde el pueblo de Lozoya ( 1116 m ). Tras trotar por la vía pecuaria/turística que contornea el embalse de Lozoya en dirección Este, y en el punto en que el camino cruza el arroyo del Villar, he tomado un sendero que atraviesa la carretera por debajo de un punte. Luego he seguido corriendo cuesta arriba hasta llegar a una puerta para el ganado, que he vuelto a cerrar cuidadosamente después de entrar en unos pastos ( agostados, en esta época tan seca ). He empezado a ganar altura por una ladera ( más pastos para el ganado vacuno ) en dirección NE, hasta entrar en el bosque ( robles, enebros, encinas, y sabinas ). Siguiendo una senda marcada con hitos de piedras he llegado a unas dehesas ( el Chaparral ), que entiendo que forman parte del paraje conocido como Mataguda. Tras cruzar la dehesa en dirección NE, me he encontrado con un amplio collado que separa el Chaparral de la colina llamada la Cruz, en cuya vertiente Este se encuentra el pueblo de Gargantilla de Lozoya. Llegar hasta esta otra elevación, atravesando primero el collado, me hubiese llevado unos 40 minutos más, así que, como no llevaba ni reloj ni agua, pues iba ataviado tan solo para trotar un poco ( zapatillas deportivas, pantalón y camiseta para correr ), he dado la vuelta, regresando a Lozoya al cabo de 2 horas de haber empezado la excursión. Las vistas sobre el embalse son muy bonitas: el pico del Nevero ( toda la cuerda ), el macizo del Peñalara, Cachiporrilla, etcétera.

diumenge, 2 d’octubre del 2016

Vida en los tejados

En Ciudad Rodrigo ( Salamanca ), me asomé por el borde de un muro centenario para fotografiar estas humildes plantas que habitan en un viejo tejado

dissabte, 1 d’octubre del 2016

Mirant antigues ressenyes

Diumenge de tardor. Mirant antigues llibretes de notes, trobo les ressenyes de les vies d'escalada d'un sol llarg, que vaig equipar en una petita però acollidora escola d'escalada en roca calcària a Alòs de Balaguer (La Noguera), vora el riu Segre, amb espits de 8 mm (amb martell i burinador) entre els anys 1986 y 1996, i que vaig batejar amb noms ben evocadors. Recordo aquells anys (del segle passat !) a Artesa de Segre, el meu poble, en els que em vaig impregnar del paisatge del Montsec i de les seves herbes aromàtiques, de la tebior de les seves roques, amb la força i la il·lusió dels trenta anys. No sé si aquests itineraris continuen encara sent visitats pels escaladors i si s'ha modernitzat l'equipament. Hi vaig passar llargues estones de pau i tranquil·litat, aprenent-hi primer a escalar, i entrenant després per passar als llargs intineraris de Terradets, Roca dels Arcs, Pas Nou, Montrebei, Montserrat, Pirineus i Cadí; disfrutant, a més a més, d'excursions pel riu Segre en canoa canadenca (embassaments del congost de Mú, Camarasa i Sant Llorenç), pel riu Noguera Pallaresa (embassament de Sellers), corrent i caminant, o a cavall de la bicicleta de muntanya, recorrent el Sant Mamet, La serra del Montsec, i les muntanyes veïnes.

---
Zona d'escalada d'Alòs de Balaguer, sector Cal Pifanyo:

A la cinglera de la part inferior del sector. Roca calcària molt bona i compacta. Itineraris d'un sol tram, de menys de 25 m:
    Jocs de gravitació ( V+) [espits de 8 mm]
    Samarcanda (6a) [espits de 8 mm]
    Capità Nemo (V) [espits de 8 mm]
    John Silver el Llarg ( 6b-6c) [espits de 8 mm]
    Farigola i Romaní (V+) [espits de 8 mm]
    Passejades a l'atzar (V) [espits de 8 mm]
    El retorn de Peter Pan (V) [espits de 8 mm]

A la cinglera de la part superior del sector. Roca calcària molt bona i compacta. Itineraris d'un sol tram, de menys de 20 m:
    Paleolític superior, (III) [no equipada, calen fissurers y 'potes de cabra']
    Estel del matí, (IV) [espits de 8 mm]
    El gat que mirava com passaven els estels, (V) [espits de 8 mm]
    Llop lleuger, (6a) [espits de 8 mm]
    Llum-que-camina, (6a) [espits de 8 mm]
    La llegenda del búfal blanc, (6b-6c) [espits de 8 mm]

A la cinglereta d'aproximació a les vies de la cinglera de la part superior:
    Allegro, (4 m, 1 espit de 8 mm, IV+)
    Andante, (4 m, 1 espit de 8 mm, IV+)
    Andante con motto, (4 m, 1 espit de 8 mm, V)

---

Al Pas Nou ( Vilanova de Meià ), sector "Què bé que ens ho passem". Roca calcària, molt bona:

    Snow, amb en Xavier A., en Xavier d'A., i en Joan S., (V+) [espits de 8 mm]

    Toló-Toló, amb en Xavier A., en Xavier d'A., i en Joan S., (6a-6b) [espits de 8 mm]

    Perdius a la Boira, amb en Xavier A., en Xavier d'A., i en Joan S., (V), 2 llargs de corda [el primer tram el vam deixar equipat amb espits de 8 mm; per obrir el segon tram (una mica descompost) vàrem necessitar (2 pitons: una P plana i una V gran; un joc de tascons i un joc de potes de cabra; 1 friend petit del número 1, i 3 bagues per a les sabines).